Lepistes Bakımı

Share

                     10 Maddede Salıklı Lepistesler Üretmek ve Beslemek
1 - Orta Amerika’dan Brezilya’ya kadar geniş bir habitatta bulunan Lepistesler (Poecilia reticulata) geniş su şartlarında yaşayabilen canlılardır . PH değeri 7,2 olan sular ideal olmakla beraber , bu orandan makul derecede düşük ve yüksek PH değerine sahip sularda beslenebilmektedirler .Uygun bir şekilde 6,4 ile 8,6 arasındaki su değerlerine adapte edilebilen ve bu su değerlerine alışabilen canlılardır .
Yaklaşık 30 litre hacminde bir akvaryum sağlıklı ırklar elde edebilmek için çiftleştirilecek olan Lepistesler için uygundur . Dikkat edilmesi gereken nokta bu balıkların doğada sürü halinde yaşadıkları unutulmadan 1 dişi 1 erkek şeklinde üretime gidilmemesi , gurubun dişi sayısı fazla olmak kaydıyla 1-3 , 2-3 , 3-4 şeklinde meydana getirilmesidir . Üretim tankı su ile doldurulmadan önce tankın yeterince steril olduğuna emin olmak gerekir . Tank yarısına kadar yetişkin Lepisteslerin alınacağı akvaryumda bulunan su ile doldurulur . Üretimde kullanılacak gurup tankın içine alındıktan sonra artık o tankın su değişimleri yapılacak olan su ile (musluk suyu , damacana vb.) tankın geri kalan yarısı da doldurulur . Bu doldurma işlemi 1 saatin altında olmamak kaydıyla eşit ekleme ve periyotlarla yapılır . Eğer balıklar bu su eklemelerle olağan dışı tepkiler vermeye başlamışlarsa bunu sonlandırmak yada ekleme periyotlarını daha uzun sürelere yaymak gerekir . Tankın geri kalan kısmı da su ile doldurulduktan yaklaşık 1 saat sonra az miktarda artemia yada yine az miktarda kuru yem verilebilir . Aynı gün içinde tekrar bir yemleme yapılmaması gerekir .
Yaklaşık bir ay içinde anaçlar yavrulamaya başlayacaktır . Bu dönemde yavruların ayırılabileceği bir akvaryumun bulunmasına özen gösterilmelidir . 

2 - Yavru lepistesleri aşırı büyük akvaryumlarda büyütmeye çalışmak sizin için dezavantaj olacaktır . Fazla büyük akvaryumlarda yem bulmaları zorlaşacağı gibi bunun için harcadıkları enerji miktarı da artacaktır . Dünyaya gelen yavrularınızın sayısı 60’ın altındaysa sizin için 40 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır.

3 - Yavru Lepisteslerin ilk 1 aylık beslenme süreci büyük önem taşımaktadır . Bu dönemde artemia ile beslenmeleri gelişimlerine oldukça faydalı olacaktır . Yavrulara verilecek artemiaların yumurtadan yeni çıkmış olmalarına özen gösterilmelidir . Artemiaların yumurtadan çıktıktan 12 saat kadar sonra besin değerleri gittikçe düşmeye başlayacaktır.

4 - Çoğu hobicinin de üretim akvaryumlarında kullandığı iç filtreler filtreleme için yeterli olacaktır . Dikkat edilmesi gereken nokta bu filtrelerin oluşturduğu aşırı akıntıyı yayarak yavruların rahat hareket edebilmesine olanak tanımaktır . Filtre malzemesi olarak bir parça polyester pamukla beraber dolomit çakıl yeterli olacaktır . Dolomit çakılın espirisi suyu tamponlamaya yardımcı olacağıdır . Dolomit çakıla bir başka alternatif olarak ise istiridye kabuğu düşünülebilir . Aynı zamanda sünger pipo filtrelerde yavru akvarumunda kullanılabilir . Pipo filtrelerin avantajı yavruları çekip zarar vermemesidir . İç filtrelerinde yavruları çekip zarar vermemesi için ızgaraların etrafı kadın çorabıyla kapatılabilir . En önemli nokta biyolojik filtrasyonu sağlayan sünger filtrelerin taze sudan geçirilip yararlı bakterilerin ölmesine fırsat vermemektir.

5 - Haftalık 30-50%’lik su değişimleri yapmak yavru balıkların gelişimi , yem artıkları ve dışkıların ortamdan çıkarılması için faydalı olacaktır . Kendi deneyimlerim ışığında haftalık 30-50% lik su değişimleri yerine günlük 15-20% lik su değişimlerinin yavruların gelişiminde daha fazla katkı sağladığını söyleyebilirim . Su değişimleri yapılırken sifonlama tankın tabanından yapılmalıdır . Su değişimlerinde bir başka önemli nokta ise değişimde kullandığımız su ile akvaryum suyu koşulları arasındaki farkı olabildiğince az tutmaktır . Bu farkın olup olmadığını güvenilir test kitlerinin yardımıyla anlayabiliriz . Tabi ki öncelikle Akvaryum Ustası su kimyasının prensiplerini ve bu prensiplerin tropikal balıklara bakmaktaki önemini kavraması gerekmektedir.

6 - Yavruları az ama sık beslemek arzu edilen sağlıklı ve canlı renkli Lepisteslere sahip olmada en iyi yoldur . Küçük parçacıklar haline getirilmiş kaliteli kuru yemlerle her saat başı yapılacak yemleme yavruların gelişimi açısından iyi olacaktır . Dondurulmuş kuru yemleri ise yavrular sindirmekte zorlanacaktır . Eğer kuru yem verilecekse yavrulara verilecek yemin önce su dolu bir bardağa atılarak suyu emdikten sonra yavrulara verilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda yavruların bitki ve yosun içerikli yemlerle beslenmesi sindirim sisteminin gelişimi açısından faydalı olacaktır.

7 - 8-9 haftalık yavruları cinsiyetlerine göre ayırmak mümkün olacaktır . Bu ayırım gereklidir ; çünkü her zaman karşılaşılmasa da gelişimini tamamlayamamış dişiler gebe kaldığı taktirde büyümeleri durmakta ve istenilen forma ulaşamamaktadırlar . Aynı zamanda ileride yapılması düşünülen çaprazlamalar içinde , kız dişilere ihtiyaç olacaktır . Yavruları cinsiyetlerine göre ayırmada en kesin yöntem anal yüzgeçlere bakılarak yapılan ayrımdır .Ventral yüzgeçlerin arasında yer alan anal yüzgeç dişilerde vücuda tamamen yapışık yarım ay şeklindeyken , erkeklerde gonopod denilen üreme organı şeklini almış daha ince ve uzundur . Eğer yüksek kalitede bir soy elde edilmek isteniyorsa cinsiyetleri belli olan yavrular arasında ayıklama yapılmalı ve düzgün , istenilen forma sahip üretilmiş genç balıklar üzerinde üretime devam edilmelidir.

8 - Yetiştirme tanklarının taban malzemesi bulunmayan sadece cama cam akvaryumlar olmasında fayda vardır . Bu tür akvaryumlardan ağır metalleri uzaklaştırmak kolay olacağı gibi taban malzemesinin yapacağı salınımlarda mevcut olmayacak aynı zamanda haftalık ve günlük bakımlar daha az zahmet gerektirecektir . Eğer arzu ediliyorsa riccia fluitans , lemna minor tarzında su üstü bitkilerinin yetiştirme tankından bulunması faydalı olacaktır.

9 - Anaç ve yavru lepistesler için en uygun su sıcaklığı 24-25C. iken , nispen daha yaşlı lepistesler 22-23C gibi daha düşük sıcaklıklarda beslenebilirler.

10 - Eğer sistemli bir üretim düşünülmüyor ve yavruları ayırmayı planlamıyorsak , yetişkinleri koyacağımız akvaryum bol bitkilendirilmiş ve herhalde büyük oranda saklanma yerine sahip şekilde dizayn edilmiş bir akvaryum olmalıdır . Bu özellikleri taşımayan bir akvaryumda lepistes beslerken , doğal seleksiyondan söz edilemeyeceği gibi Akvaryum Ustası etiğine de aykırı davranılmış olunacaktır. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Lepistes Dünyasına , Yorum yapın fikrnizi bildirin.
Küfür ve Hakaret içeren yorumlar yazmayınız.Aksi halde yorumunuz silinecektir.Yorum yazarken Türkçe mizi doğru kullanmaya özen gösteriniz.Eğer"Yorumlama Biçimi"nde"Google Account,LiveJournal,Wordpress,TypePad,AIM,OpenID" seçeneklerinin ne olduğunu bilmiyorsanız "Adı/Url" seçeneğini kullanınız.
Yorumlar incelenip onaylandıktan sonra sitede yayınlanır.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons